Strong As Life | Summerar 3 dagar i slummen, så här används våra pengar!
Vårt levnadsmotto är att allt du ger i livet får du tillbaka, med små medel kan du göra stor skillnad. Vår vision är att bidra till en starkare, snällare och rättvisare värld. Inget jag, inget du, inget vi, inget dem. Oss!
Strong As Life
36811
post-template-default,single,single-post,postid-36811,single-format-standard,theme-strongaslife10,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,pihl-title-hidden,columns-4,pihl-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Summerar 3 dagar i slummen, så här används våra pengar!

_DSC5301Det har varit tre omtumlande dagar, minst sagt. Jag har kommit tillbaka till hotellet trött och utmattad efter långa och intrycks-fyllda dagar utav en verklighet som är så långt ifrån min egna. Upplevelsen att få ta ett snabbdyk in i utsatta människors liv är något som skapar blandade känslor inom en. En första gång jag besöker ett slumområde och ta del utav denna misär, fattigdom och hemska levnadsförhållanden för framförallt barn tynger ens hjärta. Att för tre dagar gå i deras fotspår är något som verkligen skapar en insikt på hur vissa människor faktiskt har det – hemskt. Att också få en verklig insikt om hur illa behandlade tjejer och kvinnor blir här borta och den syn män har på dom får en att vilja utagera ilska själv.. Men med det sagt och denna verklighet konstaterad är faktumet om det positiva som jag får vara med här nere rent fantastiskt satt i det perspektivet. Att få ta del av den skillnad som görs, det hopp som skapats och den framtid som nu är i sikte är jag oerhört glad och tacksam över att få bevittna allt detta. Att efter 3 dagar få sitta och blicka tillbaka, summera och reflektera så inser jag den upplysta stig våra fotspår tillsammans skapat.

_DSC4597Vi har alltså stöttat en lokal organisation vid namn Eficor sen 10 månader tillbaka, detta genom Läkarmissionen som i sin tur har hjälpt dom vara aktiva i 1,5 år i ett av de mest utsatta slumområden i New Delhi. Här har dom startat ett projekt vid namn “Asha”, vilket betyder “Hopp”. Eficor har varit aktiva sedan 1967 och har projekt i hela Indien med HeadQuarter här i New Delhi. Dom var tidigare mest igenkända genom att agera så kallat “Emergency Response” vid naturkatastrofer men är idag även väl omtalat och igenkända vid så kallat fältarbete i utsatta områden som denna slum.

_DSC4772Så fort vi anlände till slummen blev vi bemötta på ett oerhört varmt och välkomnade sätt. En liten tjej vid namn Prity hängde ett stort blom-halsband runt min hals och satte sedan sina handflator mot varandra samtidigt som hon sa “namaste”. Prity tillsammans med 30-talet andra barn sjöng och uppträdde sedan för oss under en bra stund. Man märkte hur mycket de hade övat och förberett för att vi skulle komma, man insåg snabbt att detta var stort för dom.

_DSC4763Eficor, likt Legacy i Kayamandi, erbjuder barnen en möjlighet att vara barn. Detta genom en chans att få lämna de farliga gränderna där de annars under dagen springer runt medan föräldrar är på jobbet. Eficor har ett fantastiskt team av personal som gör allt för dessa barn och de har startat “Kids Club”, som vi alla SAL:are stolt investerat i, där de lär barnen allt från vikten av att tvätta händer och borsta tänder till rena engelska och alfabetsklasser. Problematiken ligger i att barnen inte har någon chans att söka in till de statliga skolorna vid senare ålder för att de saknar den basala kunskapen som krävs och denna klubb har som mål att hjälpa barnen med att uppnå dessa “krav”.

_DSC5347En annan värdepelare Eficor jobbar starkt för och ett annat program vi investerat i är deras satsning kallat “Livelihood”, vilket sammanfattningsvis förklaras som yrkesförberedelser, livskraft och entreprenörskap. I detta program ingår en äldre grupp barn och ungdomar som blir utbildade i yrkesförberedande kunskaper, där vi inte har träffat de flesta ännu utan det är på morgondagens program. En stor insats som görs här och vart stora delar av vår investering går är till de föräldrar och äldre som har visionen att starta en egen business men inte lyckats finansiera starten. Där har Eficor gått in och hjälpt till för att få denna vision på benen och vi har under dessa dagar fått hälsa på drygt 10 av dessa människor vars vår gemensamma hjälp har tagit dom ur den värsta skalan av fattigdom samtidigt som deras liv med deras egna ord “fått ett större värde”. Något som blivit verklighet för kvinnan på bilden ovan som med Eficors hjälp kunnat starta sitt företag där hon (med världens största och glöddrivna strykjärn) stryker klädesplagg för 2 kr styck.

Strong As Life Asha little queenEtt tredje program vi alla investerat i är den stora satsning kallat “Self Help Group” vilket är en grupp på ca. 30 utsatta kvinnor vars samlas för att tillsammans hjälpas och blomstra starkare som individer för att i sinom tid föregå med gott och starkt föredöme för deras växande döttrar. Huvudsyftet för denna grupp “på pappret” är för att gemensamt sköta bokföring på varandras sparande och även agera varandras låntagare ifall det är något inköp som skulle behövas för att lyfta familjen/samhället. Detta har hjälpt några att starta en business dom alla tar del utav och det är desto mer som har påbörjat planerna om att göra samma sak. Det underliggande syftet med denna grupp är dessa kvinnor ska träffas och samtala deras individuella problem som oftast uppstår i hemmet med deras man. Ett ämne dom självklart inte ville “lyfta fram” och diskutera när vi som finansierare till programmet var och hälsade på. Detta är ett ämne vi diskuterat internt mycket inför samt under denna resa och vid slutet av mötet tog Alex en mycket viktig ställning och valde på ett ödmjukt sätt att ställa frågan genom vår tolk om våld i hemmet till dessa kvinnor. Deras svar blev ett stort skratt och kroppsspråk som talade “det är väl klart”. Det kändes overkligt för oss till en början, trodde att tolken eller dom hade missförstått vår fråga. Men inte alls, det förekom på en basis som gjorde det mer eller mindre självklart för dom, det är ju så alla har det och som dom har haft det i all tid. Efter många minuters förklarande fram och tillbaka om hur vi förespråkar jämställdhet och allas lika värde får vi en skön summering på våra argument då Alex ställer sig upp och tar Josefines hand samtidigt som han säger “We are stronger together!” och får en fin applåd utav kvinnorna som sitter på golvet framför oss. Strong As Life gör ridå följt av pussar på kinden och kramar.

_DSC5045Om du orkat läsa hela vägen hit ner förstår du att jag gillar att skriva och när det är om något likt detta som ligger mig så varmt om hjärtat kan jag fortsätta skriva ett bra tag. Imorgon väntar en aktivitetsdag med de äldre barnen och vi har bett att dom ska lära oss cricket! Ser verkligen fram emot det.

_DSC4558I övrigt så är trafiken KNAS! Var innan resan lite orolig för hur min mage skulle reagera på maten men har nu insett att det är trafiken som slutligen gett mig magsår. Till en början kändes det som att man skulle bli överkörd i varje korsning, att bilen skulle krocka vid varje filbyte.. Men nu har man vant sig vid det, det är ett organiserat kaos helt enkelt. Komiskt (läs jobbigt) är den kommunikation alla förare använder i form av deras tutor. Jag och Alex började med att säga “okej, vi ser om vi kan räkna till 10 innan nästa tuta hörs”, vi var snabbt tvungna att sänka till 5, sedan 3 och nu är det knappt så att vi klarar 2 sekunder.

Vill slutligen betona hur j’vla tacksam jag, vi, är att ha med vår grymma fotograf Felix Frank med på detta äventyr som gör det möjligt för oss att dela dessa ögonblick med er på bästa möjliga sätt. Grymt tacksam.
Vill även konstatera vilken grym erfarenhet det är att göra en sådan här resa under Läkarmissionens vingar, det är verkligen utvecklande att se hur riktigt fältarbete utförs. Sen att vår gode vän och deras representant Dicran är helskön är en stor bonus!

Med stor kärlek och ödmjuk respekt!
Gustav

 

1Comment
  • Vakare
    Posted at 04:06h, 28 November

    Så otroligt mycket kärlek! Hälsningar från Delhi!!